Nikola Jucha Zhubneš Přežiješ

7 tipů, jak hubnout a nepřibírat!

Jak tedy hubnout?

Nechci a ani nemůžu se ze své pozice výživového poradce zabývat jakýmikoliv zdravotními příčinami nadváhy. To, co mě zajímá, je situace, kdy relativně zdravý člověk přibírá pomalu, ale jistě na váze a minimálně na oko se diví, proč se to děje. Odpověď je jednoduchá. Fyzika jasně říká, že přijmeme-li více energie, než vydáme, přibíráme.

Ze své praxe, ale hlavně z vlastní zkušenosti, vím, že přibírat na váze se dá i ve chvíli, kdy jste přesvědčeni, že vše děláte správně. Jíte pravidelně, spíte pravidelně, neprovozujete bílý sex (nevyjídáte v noci lednici) a přesto váha pomalu a jistě stoupá jako horský šerpa.

Je dost možné, že za to opravdu nemůžete. Když si odmyslím věci jako přirozené zpomalování metabolismu věkem a podobně, tak mi zůstává na mysli to, že přes všechny regulace a nařízení jsme neustále v situaci, kdy nevíme, co jíme.

Žijeme v době, kdy jíme průmyslově zpracované potraviny. Rajče není rajče a do tuňáka ve vlastní šťávě se přidává cukr. Jíme nesmyslné množství skryté soli a věříme výrobcům, když na svůj výrobek napíšou „to je zdravé“ nebo „to je na hubnutí“

Jíme vysoko kalorické potraviny a je už úplně jedno, jestli vědomě nebo nevědomě. Proč to výrobci dělají? Proč přidávají do tuňáka cukr, do pečiva sůl v nesmyslným množství a podobně? Proto, že nám to chutná! Nenápadně v nás budují závislost na svých výrobcích. Tím si dlouhodobě zajišťují odbyt bez ohledu na naše zdraví nebo to že, chceme hubnout.

Ano, bezesporu dieta „co ti chutná vyplivni“ by byla účinná, protože z dob dávno minulých (mám na mysli doby ledové, kamenné, a jiné :D) nám byla vrozená touha po chuti vysoce kalorického jídla, rozhodně ne touha zhubnout. Mozek nás neustále odměňuje dopaminem za cukr a tuk v domnění, že nám zachraňuje život. Nikdo mu totiž neřekl, že dokážeme vyrobit proteinovou tyčinku s „energetickou hodnotou mamuta“.

Kdyby dokázal někdo našemu mozku sdělit, že jsme o pár tisíc let pohodlnější a šikovnější, že se nehýbeme, máme všeho dost a spíš než úmrtí hladem, nám hrozí smrt přežráním, pak by nás bezesporu odměnil dopaminovou náloží spíše za pohanku místo vánočního řízku. Protože to ale zatím nikdo nedokázal, tak s úžasem pozorujeme, jak kyneme a kyneme. Tady jsou mé tipy, jak zastavit přibírání na váze a hubnout:

1)Donuťte mozek vzdát se „kynoucích stereotypů a zlozvyků“ začněte hubnout.

Mozek nesnáší změny. Libuje si ve stereotypech. Proto je schopný nám nabídnout sto a jeden důvodů, proč například: zrovna my nemůžeme pravidelně jíst. Proč zrovna my musíme jíst každý den polotovary nebo ve fastfoodu. atd. Dělá to jenom proto, že je to náš zvyk a bez ohledu na to, jestli je pro nás dobrý nebo ne, mozek se ho nevzdá bez boje.

Boj se svou vlastní hlavou, chcete-li boj se sebou samým, je nesmírně těžký. Zvláště pak v případě, kdy máte životem silně vyvinutou slabou vůli. Racionalizace ve spojení se slabou vůlí je mocná zbraň mozku při obraně našich zlozvyků.

Na druhou stranu mozek je velice učenlivý a pokud dokážete vystoupit ze své komfortní zóny, přinutíte ho vzdát se letitých „kynoucích stereotypů“ a vnutíte mu nové racionální návyky. bude je před světem a vámi samotným bránit neméně urputně.

2) Najdi v sobě správnou motivaci

Když mluvím o vystoupení z komfortní zóny, tak tím úplně nemám na mysli, že sem tam se donutíte sníst rajče nebo si jednou v týdnu dáte místo oblíbeného fastfoodu salát s 5 tousty. Nejspíš můžete namítnout, že nemusí pršet jen když kape a budete mít pravdu.

Ja ale mluvím o systematické. dlouhodobé práci na změně stravovacích návyků, v případě mnoha z nás spíše odbourávání stravovacích zlozvyků. Jak už víme, jedná se o nelehký proces, kdy budeme potřebovat obrovskou motivaci k tomu, abychom to dokázali. Nedostatek motivace je něco, na čem skončí bezpočet pokusů o zhubnutí. Pokud je to i váš případ, neklesejte na mysli! Právě na motivaci jsem založil své redukční programy. Sám jsem zhubnul 70 kg a vím, že motivace je naprosto klíčová.

3) Vař ze základních potravin

Proč to říkám? Rozhodně nejsem výživář fanatik, abych studoval obaly a hroutll se z kdejakého Ečka. Hlavní důvod, proč vařit ze základních potravin je, že jedině tak budete mít opravdu kontrolu nad tím, kolik a co jste snědli. Co to znamená vařit ze základních potravin? Znamená to, že když máte chuť třeba na braborový salát, tak si ho nekoupíte v plastovém pudle, ale koupite si zeleninu, brambory, olej na majonézu a salát vyrobíte doma atd.

4) Vyhýbat se skryté soli v pečivu a podobně

Proč to říkám? Sůl je ve světě výživy obrovské téma a není se čemu divit, protože žjeme v době, kdy dvou leté dět bez problému překračují doporučenou denní dávku dospělého člověka. Na druhou stranu já osobně jsem dalek toho, abych si třeba neposolil jídlo.

Co ale dělám je, že si hlídám množství skryté soli, to znamená, že kontroluji množství soli u pečiva. Jsem sice odkázaný většinou na balené pečivo, nicméně tímto poměrně snadným opatřením snížím svůj denní příjem soli cca o 20%

K dochucování používám pouze základní koření a jejich směsi bez přidané soli a zvýrazňovačů chuti a v drtivé většině případů solím až hotový pokrm.

5) Nejíst vysoko průmyslově procesované potraviny

Co jsou průmyslově procesované potraviny? Jsou to ty, které očividně nevznikly v kuchyni, ale na výrobním páse. Důvody, proč bychom je neměli jíst, jsou zřejmé. Stále ještě se dost často ocitáme v situaci, kdy přes různé etikety a známky kvalty vlastně nevíme, co jíme. No a v tom případě se nám hubne dost těžko, a to už vůbec nemluvím o zdravém životním stylu.

6) Kontrolovat množství tuků

Poměrně nedávno byly tuky ve výživě velkým strašákem. Dnes se situace radikálně změnila, protože jednoduše řečeno bez tuku se nedá žít. Proč to tak je a v čem jsou tuky prospěšné rozeberu někdy jindy a někde jinde. Teď chci říct, že navzdory prospěšnosti tuku je musíme mít neustále pod kontrolou. Především pro jejich obrovskou energetickou vydatnost. Málokdo si opravdu uvědomuje. jak moc jsou kalorické. Dost často vídám, jak někdo je schopný si na salát vylít další dva obědy v podobě deci panenského oleje v domnění, že je zdravý. To samozřejmě je, ale například denní dávka oleje př redukci váhy a nejen při ní. se pohybuje spíše v několika malých lžičkách než ve skleničkách.

Proto je opět nezbytné vyhýbat se skrytým tukům tak, ať nad tuky máme neustálou kontrolu a používat kvalitní tuky, které budeme zase předávat až do hotových jídel tak, abychom naplno využili jejich potenciál

7) Volte správné metody přípravy

Jídlo nesmažte, nefritujte, negrilujte, Mnohem častěji jej vařte, duste a napařujte.

Ovšem nejdůležitější je uvědomit si, že nedržíte dietu, ale měníte svůj život jednou provždy. Řízek, KFC,  a  pohodlí měníte za zdraví, krásu a sebejistotu

Pokud dodržujete zásady racionální výživy a přesto se vaše tělo chová jinaak, než potřebujete, pak je pravý čas na konzultaci Zhubneš-Přežiješ.

Těm, kteří dočetli můj blog až dokonce děkuju a doufám, že byl pro vás užitečný, Budu se těšit příště na shledanou!

Loni jste zhubli 354 Kg. Pokoříme letos rekord?

Moji milí přátelé, na začátku roku je vždy prostor pro […]

Světový den dárců krve a dieta podle krevních skupin

Naše kalendáře jsou plné různých mezinárodních a významných dnů. Některé […]